Protestul transportatorilor RCA-ul prea scump.
Protest de amploare al transportatorilor in scandalul RCA. Sunt asteptate in strada 5.000 de vehicule in Bucuresti si alte 100.000 in tara. Ruptura intre organizatiile patronale din transporturi, o organizatie renunta la protest
Transportatorii rutieri organizeaza joi un protest care ar urma sa scoata in strada 5.000 de vehicule in Bucuresti si alte 100.000 in tara, a anuntat Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, citat de Mediafax. Transportatorii sunt nemultumiti de tarifele mari ale asigurarilor auto obligatorii. In Bucuresti, protestul transportatorilor este programat intre orele 9:00 si 15:00, in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului.

Protest RCA

Protest RCA

11.33: Pozitia oficiala a Guvernului privind protestul transportatorilor: Stabilirea preturilor asigurarilor RCA, asa cum au solicitat transportatorii intr-o petitie, nu intra in atributiile Guvernului, ci ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are cadrul legal sa intervina, arata Executivul, intr-un comunicat. „Guvernul nu se poate substitui institutiilor care trebuie sa-si asume responsabilitatea rezolvarii disensiunilor dintre asiguratori si transportatori. Problema RCA treneaza de multa vreme, din cauza incapacitatii institutiilor responsabile de a gestiona aceasta situatie.” (pozitia Guvernului Romaniei, integral, aici).

11.07: 400 de taxiuri si camioane sunt in Piata Victoriei. (Digi 24)

10.34: Unul dintre organizatorii protestelor este Augustin Hagiu, presedinte de onoare al FORT-RO (Federatia operatorilor romani de transport). Hagiu a fost candidatul pentru Primaria Sectorului 2 al partidului ultra-nationalist PRU

9.36: Intrarile in alte mari orase din tara sint paralizate din cauza protestelor

9.09: Protestul din fata Guvernului a inceput. Piata Victoriei este ocupata de taxiuri, microbuze si camioane.

8.49: COTAR, organizatia care a renuntat la protest, cere Parlamentului demiterea de urgenta a lui Misu Negritoiu, seful ASF (arbitrul pietei transportatorilor).

Ora 8.43: Celelalte organizatii ale transportatorilor, printre care UNTRR, au anuntat printr-un comunicat ca isi continua protestul. Ei „considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupa ce criza RCA a fost provocata chiar de ASF”.

Ora 8.40: COTAR, una dintre cele mai mari organizatii patronale din transporturi, a anuntat printr-un comunicat ca renunta la protest, sustinand ca „Guvernul a dat curs la toate cererile”.

Restrictii de circulatie in Bucuresti

Circulatia rutiera este restrictionata, joi, in Capitala, intre orele 5:00 si 17:00, pentru mitingul transportatorilor.

Incepand cu ora 5.00, circulatia este restrictionata pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulatia este resistematizata, incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.

Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu.

Intre orele 15.00 si 17.00, participantii si autovehiculele vor parasi zona, mentioneaza politistii, care mai spun ca restrictiile se vor aplica pana la ora 17.00.

OUG care prevede inghetarea preturilor primelor de asigurari obligatorii RCA pentru 6 luni, adoptata de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta care prevede inghetarea preturilor primelor de asigurari obligatorii RCA pentru o perioada de sase luni.

Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Executivului, a declarat ca Ordonanta de Urgenta a fost adoptata „in forma si cu prevederile anuntate de Prim ministrul Dacian Ciolos la inceputul sedintei de Guvern”. Mai exact, premierul anuntase ca „in termen de 30 de zile, ASF-ul va trebui sa vina cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurari, care sa fie pretul de referinta pentru asigurari pentru urmatoarele sase luni”.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat, miercuri, ca Ordonanta de Urgenta privind RCA va putea fi citita de catre transportatori dupa ce va fi publicata pe site-ul ministerului Finantelor, in cursul serii, urmand ca soferii sa decida daca vor protesta joi sau vor renunta, insa nu vor exista noi discutii cu ei.

„ASF va stabilli tarife de prima maxime in cel mult 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a prezentei Ordonante de Urgenta. Ulterior perioadei in care tariful de prima va fi plafonat, ASF va calcula un tarif de referinta pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a platilor de daune achitate de catre asiguratori si raportate la frecventa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule”, a aratat Guvernul, intr-un comunicat.

Protestul din Bucuresti a fost autorizat de Primaria Capitalei, a declarat Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati.

(79)

Protestul transportatorilor RCA-ul prea scump

| Stiri | 0 Comments
About The Author
-