Lovitura de stat esuata in Turcia.
Premierul turc cere populaţiei să rămână pe străzi. Promisiune pentru pedeapsa cu MOARTEA

Europa a stat azi-noapte, din nou, cu inima stransa, iar lumea intreaga a privit cu ingrijorare înspre Turcia, zdruncinata de scene apocaliptice.

turcia

turcia

Au fost bombardamente, s-au tras focuri de arma din elicoptere militare, care au zburat foarte jos in orase, si mii de oameni au iesit in strada. S-a tras asupra civililor, pe strada, si multi s-au tarat pe jos, ca sa scape de moarte. Militarii au anuntat ca au preluat puterea pentru a restabili ordinea in tara – in ceea ce s-a conturat, pentru cateva ore cel putin, drept o lovitura de stat.

Erdogan, care se afla in vacanta la Marea Egee cand a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul in cursul noptii si a aparut pe posturile de televiziune inconjurat de sustinatori, pe aeroportul pe care rebelii nu au reusit sa il securizeze.
Erdogan s-a folosit de internet si a cerut sprijinul simpatizantilor sai. Apoi, ar fi decolat spre Germania, sa ceara azil, dupa o presupusa tentativa de aterizare esuata la Istanbul. Intre timp, informatiile au iscat iadul la Ankara. 17 politisti ar fi murit in conflictele armate, potrivit agentiiilor de presa locale.

Tancurile au flancat cladirea Parlamentului din capitala Turciei, asaltata de bombe. S-a tras asupra civililor din strada, care s-au tarat in genunchi pentru a scapa cu viata. Presa internationala vorbeste despre un elicopter militar doborat de un F16 si despre starea generala de haos. Cu magazine devastate in goana dupa alimente si spaima teribila. Inclusiv in randul cetatenilor romani blocati pe teritoriul Turciei, care si-a inchis granitele, peste noapte.

Focurile de arma si bombardamentele au semanat panica ore in sir pe strazile din Istanbul si Ankara. Totul a plecat de la anuntul facut de un grup din armata turca, spre miezul noptii. Militarii sustineau ca au preluat puterea. Seful Statului Major si mai multi oficiali ar fi fost luati ostatici. Iar ambele poduri de pe Bosfor au fost inchise. Lumea a iesit sa protesteze.

Accesul la Facebook, Twitter si Youtube a fost restrictionat imediat, asa cum s-a mai intamplat in Turcia in momente de cumpana. In acelasi timp au aparut informatii cum ca elicopterele militare survoleaza atat Istanbulul, cat si Ankara si trag in oameni.

In capitala, gruparea militara rebela a preluat controlul asupra televiziunii de stat si a anuntat ca impune legea martiala drept raspuns la regimul Erdogan. Mai multe tancuri au plecat spre sediul Parlamentului, care a fost bombardat si de la sol si din aer, se pare, in timp ce demnitarii erau inauntru.

Presedintele a apelat – surprinzator pentru cenzura la care sunt supuse institutiile media din Turcia – la FaceTime pentru a trimite un mesaj poporului. Erdogan a vorbit apoi dintr-un loc nedivulgat publicului.

(41)

Lovitura de stat esuata in Turcia

| Stiri | 0 Comments
About The Author
-